Kurkistus kehittämön kulisseihin

Kurkistus kehittämön kulisseihin

Kaikki alkaa sinusta. Siitä hetkestä, kun valitset suosikkikuvasi ja alat pohtimaan millaisen kirjan niistä haluat teettää. Kirjan kuvia, tekstejä ja yksityiskohtia sommitellessa saa kulumaan tovin jos toisenkin, mutta se kannattaa, sillä syntymässä on pysyviä muistoja. Kun kaikki on valmista, klikkaat tilaus-kuvaketta ja jäät odottamaan valmista kirjaa. Mutta mitä tapahtuu klikkauksen ja postin saapumisen välillä? Kurkistetaan valokuvalaboratoriomme kulisseihin. Tervetuloa mukaan!

Fotobok

Valokuvalaboratoriossa kehitetään päivässä satoja erikokoisia ja -muotoisia kuvakirjoja erilaisille papereille.

1. Näin kuvakirjasi syntyy. Tervetuloa kuvalaboratorioon!

Astu sisään valokuvalaboratorioomme! Tästä alkaa otostesi matka valmiiksi kuviksi tai muiksi kuvatuotteiksi.

Fotobok - på väg in i fotolabbet

Kehittämö sijaitsee erillään muista Smartphoton tiloista, sillä kuvalaboratorion ilmanvaihdon ja lämpötilan on pysyttävä oikealla tasolla ja tasaisena. Vain siten voidaan taata korkealaatuinen lopputulos. Jos vaikkapa ilma ei ole riittävän kuiva, paperi saattaa kostua ja pahimmillaan pilata lopullisen tuotteen.

2. Tilaus saapuu

Kaikki Smartphoton kotisivujen kautta tulleet tilaukset näkyvät kehittämön digitaalisella näytöllä, josta tilaus kaikkine yksityiskohtineen välitetään painokoneelle. Tavallisena työpäivänä kehittämössä työskentelee kuvakirjasi parissa noin 25 ihmistä.

Fotobok - inkommande beställningar

3. Sivut painetaan

Pehmeäkantiset kuvakirjat ja kuvavihkot tulostetaan irtoarkkeina Xerox- ja HP-tulostimilla, jotka käsittelevät kymmeniä sivuja päivässä.

Fotobok - mjuka omslag
Kovakantiset kuvakirjat puolestaan painetaan paperirullalle. Tilausta tehdessäsi olet valinnut kirjaasi joko tavallisen tai mattapintaisen paperin. Jos taas olet valinnut premium-kuvapaperin, koneeseen paperirullan päälle lisätään vielä laminointirulla. Kiiltävä laminaattipinta kiinnittyy paperiin samalla kun kuvat painetaan.

Fotobok - tryckpress

Fotobok - tryckpress

4. Kirjan osat valmistetaan

Mitä tapahtuu, kun kuvasi on painettu paperille? Rullalla olevat kuvat jatkavat matkaansa laitteeseen nimeltä ”the Fastbook machine” tai ”Metabook machine”. Ne tekevät sivuista paksummat ja helpommin käsiteltävät. Tämä on tarkkuutta vaativa vaihe, jonka ansiosta kuvakirjasi kestää vuosikausia ja toistuvaa selaamista. Kukin kirja taitellaan, leikataan ja liimataan juuri sellaiseksi kuin tilauksessa on määritelty. Lopputuloksena on hieno, toiveiden mukaan sidottu kirja.

Näin sivut leikataan

Sitten kuvasivut asetetaan leikkuriin. Sivut leikataan tilatun kirjan tai tuotteen mukaan, jotta niistä tulee juuri oikeanlaiset.

Fotobok - tillskärning

Kannet valmistetaan

Sivujen leikkaamisen jälkeen on kirjan kansien vuoro. Kansivaihtoehtoja on niin monia, että kansien tekemiseen on nimetty erikoistuneet työntekijät. Esimerkiksi kovia kansia on kolmea materiaalia: musta keinonahkakansi, pellavakansi ja laminoitu kansi, johon on painettu kuvasi.

Ensin etu- ja takapuoli liimataan kansiin.

Fotobok - tillskärning

Sitten kannet tarkistetaan avaamalla ja sulkemalla niitä.

Fotobok - tillskärning

Tiesitkö? Kansien tekeminen on nykyään suureksi osaksi käsityötä, mutta tulevaisuudessa sekin automatisoidaan. Siten saadaan tehtyä enemmän kuvakirjoja lyhyemmässä ajassa.

5. Kuvakirja kootaan

Nyt sekä sivut että kannet ovat valmiina, joten päästään kokoamaan kirjaa. Kaikki sitä koskeva tieto on viivakoodissa, jonka kirjasi on saanut tuotantoprosessissa.

Koneet taittelevat kuvasivut oikeaan järjestykseen ja liimaavat ne pitävästi kansiin. Jos olet tilannut pehmeäkantisen kirjan, kaikki on nyt valmista. Jos taas olet tilannut kovakantisen kirjan, sivut kiinnitetään kansiin hieman eri tavalla. Alla olevasta videosta näet, miten se tapahtuu.

Fotobok - fästa omslaget

Kun sivut ja kannet on kiinnitetty toisiinsa, kirjan selkämystä vahvistetaan. Käsittely tekee selkämyksestä kestävän ja käsiteltävän: kirja avautuu ja sulkeutuu helposti.

6. Laatu varmistetaan

Kun kirja on täysin valmis, se päätyy manuaaliseen laadunvarmistukseen, jossa värit arvioidaan ja sivujen sijoittelu tarkistetaan. Kaikki kunnossa ja valmiina!

Fotobok - kvalitetskontroll

7. Kirja pakataan

Enää on jäljellä kirjan postittaminen. Matkaa varten kirja paketoidaan huolellisesti, ja paketin kylkeen liimataan osoitekortti.

Fotobok - fästa omslaget

8. Kuvakirjasi lähtee matkaan!

Fotobok - din bok på väg

Kotona varmaan odotetaan pakettia jo kärsimättömänä. Kun se saapuu, pääset katselemaan ikiomaa kuvakirjaasi perheen ja ystävien kanssa.

Etsi smartphoto.fi Facebookista ja Instagramista. Voit jakaa meille omia luomuksiasi tai kysyä tilauksestasi, tai ylipäätään Smartphoton tuotteista ja niiden toimittamisesta. Muista tägätä meidät käyttämällä hashtagia #smartinspo ja käyttäjää @smartphoto.fi!

Mitä pidit tästä blogitekstistä? Kommentoi ihmeessä tai kerro, mitä haluaisit jatkossa lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *