Matkabloggaajan 10 vinkkiä parempiin lomakuviin

Matkabloggaajan 10 vinkkiä parempiin lomakuviin

“Olen ammatiltani matkabloggaaja, ja avopuolisoni valokuvaaja. Meidän yhteiseltä taipaleelta on kertynyt paljon kokemusta ja vinkkejä lomakuvien ottamiseen. Tähän postiin olen kerännyt 10 parasta vinkkiä lomakuvien ottamiseen, jotka kaikki, kamerasta ja omasta valokuvaustaidosta riippumatta,voivat kokeilla!”, kertoo Malin.

Lomalla jokaisesta kehittyy valokuvaaja. Haluamme ikuistaa parhaat hetket perheen kesken ja säästää loman aurinkoiset päivät muistikortilla. Muistot ovat aina ihania. Kotiuduttua huomaamme kuitenkin valitettavan usein, etteivät omat valokuvat olekaan ihan ammattilaisen tasoa. Kuulostaako tutulta?

On kuitenkin olemassa helppoja keinoja tehdä lomamuistoista pikkaisen laadukkaammat ja ammattimaisemmat. Vinkkejä, jotka käden käänteessä pystyt sopeuttamaan ja käyttämään omilla lomamatkoilla.

Matkabloggaaja Malin Lundsten jakaa parhaat vinkit onnistuneisiin lomakuviin.

Matkabloggaajan 10 parasta vinkkiä parempiin lomakuviin

1. Horisontti pitää aina olla suora

Aloitamme klassisella vinkillä, joka tavallisuudestaan huolimatta näyttää olevan vaikea muistaa. Puhun siis kuvan suorasta horisontista. Tämä on tylsä tosiasia, mutta jos horisontti näkyy kuvassa, sen pitää aina olla suora. Mutta tässä kohdassa en salli taiteellista vapautta.

Tapauksissa missä horisontti ei ole kuvassa näkyvä, voit myös yrittää suoristaa sitä. Tässä tapauksessa sillä ei kuitenkaan ole niin paljon väliä.

2. Muista sekä kuvan etuala että tausta

Muistan vuosia sitten saaneeni neuvon, joka muutti ajattelutapani valokuvauksessa täysin.  Minulle kerrottiin, että kuvassa on hyvä olla etuala ja tausta. Kun kuvan elementtejä ripotellaan eri tasoille, kuvasta tulee mielenkiintoisempi ja dynaamisempi.  

Jos tämän neuvon pitää kuvauksissa mielessä, on helppo saada tylsästä kuvasta elävän.

3. Aihe keskellä tai kultaisessa leikkauksessa

Kuvia ottaessa on turvallisinta pitää motiivi kultaisessa leikkauksessa (jaa kuva yhdeksään neliöön ja aseta motiivi neliöiden kulmiin) tai keskellä kuvaa. Kuvasta tulee harmonisempi ja mieluisampi katsoa.

4. Muista tila pään ja jalkojen ympärillä

Kultainen leikkaus johtaa meidät seuraavaan kohtaan. Muista aina kuvata motiivia niin, että hänen pään yläpuolelle ja jalkojen alapuolelle jää kuvassa ylimääräistä tilaa. Jos vahinko on sattunut ja kuvasta puuttuu tämä luova tila, saattaa kuvan kannalta olla parempi, jos leikkaa jaloista vähän ekstraa pois.

5. Vältä turhia häiriötekijöitä kuvan reunoissa

Tärkein vinkki tähän mennessä saattaa olla tämä. Ennen kuin otat kuvan, tarkista aina kuvan reunoja ja analysoi mitä haluat mahtuvan kuvaan. Haluat minimoida häiriötekijöitä ja siirtää kameraa niin, että mahdolliset rantatuolit tai lampun pylväät ovat joko kuvassa tai sen ulkopuolella.

6. Löydä kuvasta yksityiskohta joka kiinnittää katsojan huomion

On tärkeää, että kuvassa on jotain katsottavaa. Se voi olla selkeä aihe, motiivi, ihminen tai vaikka yllättävä väriläiskä. Yritä kuitenkin aina tuoda kuvaan jotain kiinnostavaa ja muistamisen arvoista.

7. Tuo symmetriaa ja viivoja kuvaan

Kuudennen kohdan jatkona on vinkki, joka liittyy ennemminkin kuvan symmetriaan. Suosittelen etsimään ympäristöstä symmetriaa joka, tuo kuvaan syvyyttä. Se voi olla tie vuoren huipulle tai rivi puita jotka vievät katseen syvemmälle metsään.

8. Valitse rohkeasti erilaisia taustoja

Valitse lomakuvillesi vaihtoehtoisia ja jännittäviä taustoja. Kuviin saa enemmän vaihtelevuutta ja jännittävällä taustalla saat vaikka puolisostasi täysin erilaisen kuvan. Suosittelen kuvaamaan vaikka kalatiskin edessä!

9. Kuvaa olosuhteissa, jotka ovat sinulle hyödyksi

Kaikki valokuvaajat puhuvat sinisestä ja kultaisesta tunneista, syystä! Kuvat, jotka ovat ikuistettu näiden tuntien aikana ovat täysin maagisia. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko ei ole ikinä auttanut valokuvauksissa, missä taas pehmeä kultaisen tunnin valo tuo sitä ekstraa kuvaan kuin kuvaan. Paras aika kuvata on noin tunti plus / miinus auringon noususta ja laskusta.

10. Napsi kuvia, kun kukaan ei odota sitä

Voimme varmaan kaikki olla samaa mieltä siitä, että kuvat, jotka ovat täysin luonnollisia ovat niitä parhaita lomamuistoja. Aidon ilon ikuistaminen ei valitettavasti ole ihan helppoa. Vinkkini tähän pulmaan on jatkaa kuvaamista sen jälkeen kun olet ottanut sen pakollisen kuvan jonkun hienon paikan edustalla. Parhaassa tapauksessa saat puolisosi tai lapsesi aitoa naurua kuvaan!

Onnea lomakuvauksiin ja parempiin lomakuviin!

Tässä oli jo rutkasti vinkkejä lomakuvien parantamiseksi. Ja lisää on luvassa.

Suosittelen myös lomakuvien tulostamsta ja valokuvakirjan teettäminen, sillä mikään ei ole parempaa kuin ihanien lomamuistojen selailu kylmänä syysiltana. Smartphoton alustalla pääset itse tilaamaan erikokoisia kuvia helposti ja nopeasti.

Ei kun ylös, ulos ja kuvaamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *